Concept training

Concept training

Concept training is een term die je steeds meer hoort in de hondenwereld. Het is een op spel gebaseerde training, die met enkele minuten per dag resultaat geeft. Door middel van deze spelletjes leert de hond vaardigheden aan om een juiste keuze te gaan maken in zijn gedrag. Deze methode komt uit Engeland en begint ook hier bekendheid te krijgen.
Wat houdt concept training nu eigenlijk precies in?

Iedere hond heeft zijn eigen persoonlijkheid met zijn eigen unieke eigenschappen, concepten. Op basis van die concepten, zal de hond in bepaalde situaties bepaalde keuzes maken in zijn gedrag. Wij plakken vaak meteen een label aan dit gedrag: “Die hond is agressief naar andere honden dus dominant” of “de hond is overprikkeld daarom doet hij dat” ect. Terwijl de hond eigenlijk in een situatie is gezet die hij niet aankan. Het is dan ook van groot belang tijdens training en opvoeding die unieke eigenschappen van de hond te (er)kennen en verder te ontwikkelen waar nodig.

Voorbeelden van concepten zijn:

  • Focus (aandacht voor de baas)
  • Calmness (rustig kunnen blijven als er veel gebeurd)
  • Arousal down (opwinding beheersen)
  • Self controle (beheersing)

Er zijn inmiddels 19 bekende concepten. Iedere hond bezit van nature sterke en minder sterke concepten.

Concepten kun je met leuke spelletjes verder ontwikkelen bij de hond. Want, als de hond in spel de juiste keuze gaat maken zal hij bij dagelijkse gebeurtenissen óók die keuze gaan maken.

Stel je voor, dat in de hersenen van de hond voor iedere keuze 2 tunnels gemaakt zijn. 1 grote en 1 kleine tunnel. De grote tunnel representeert de “verkeerde” keuze (blaffen, uitvallen, trekken aan de lijn etc.). De kleine tunnel representeert de “juiste” keuze (focus, Calmness, Arousal down en Self controle). Met concept spelletjes train je de kleine tunnel, die wordt groter en uiteindelijk wordt dat de grote tunnel. Je kunt dus op deze manier, de van nature minder ontwikkelde concepten, sterker maken.  

Concept spelletjes spelen is niet alleen functioneel, maar is ook erg leuk om samen met je hond te doen.