Concept training

Concept Training

Concept training is een innovatieve, op spel gebaseerde methode die steeds populairder wordt in de hondenwereld. Met slechts enkele minuten per dag helpt deze training je hond om beter gedrag te ontwikkelen door spelenderwijs belangrijke vaardigheden aan te leren. De methode komt uit Engeland en wint ook in Nederland snel aan bekendheid.

Maar wat houdt concept training precies in?

Elke hond heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid en gedragskenmerken, ook wel ‘concepten’ genoemd. Op basis van deze concepten maakt een hond keuzes in gedrag. Vaak plakken we snel een label op ongewenst gedrag — “Hij is dominant” of “Ze is overprikkeld” — terwijl het gedrag vaak voortkomt uit onvermogen om met een situatie om te gaan. Het is daarom essentieel om de sterke en zwakke concepten van een hond te herkennen en gericht te trainen.

Voorbeelden van concepten zijn:

  • Focusaandacht voor de begeleider

  • Calmnessrustig blijven in prikkelrijke situaties

  • Arousal Downopwinding kunnen reguleren

  • Self-Controlimpulsbeheersing

In totaal zijn er 19 bekende concepten. Iedere hond heeft van nature sterkere en zwakkere gebieden. Met gerichte spelletjes kun je die minder ontwikkelde concepten versterken.

Hoe werkt concept training in de praktijk?

Je kunt het gedrag van een hond vergelijken met een netwerk van tunnels in zijn hersenen. Elke keer dat de hond een bepaalde keuze maakt – bijvoorbeeld trekken aan de lijn of rustig meelopen – versterkt hij die route in zijn brein.

Stel je voor: er zijn twee tunnels.

  • De brede tunnel is de route die de hond het vaakst kiest, bijvoorbeeld blaffen of uitvallen.

  • De smalle tunnel is de gewenste reactie, zoals kalm blijven of focus houden.

Omdat de hond die ongewenste reactie al vaak geoefend heeft (vaak onbewust), is die tunnel nu breder en gemakkelijker toegankelijk. Met concepttraining speel je spelletjes die gericht zijn op het versterken van de juiste concepten. Zo wordt die smalle tunnel stap voor stap breder – tot het de voorkeursroute van je hond wordt.

Door dit soort spelletjes regelmatig te herhalen, leert je hond automatisch betere keuzes te maken in het dagelijks leven, zonder dat je telkens hoeft te corrigeren. Je verandert dus het gedrag bij de bron: in het brein van de hond.

Plezier en resultaat

Conceptspelletjes spelen is niet alleen functioneel, maar ook een leuke en positieve manier om samen met je hond bezig te zijn. Je versterkt jullie band én helpt je hond om zelfverzekerder, rustiger en beter in balans te worden.