Clicker training

Clicker training, hoe werkt dat nu?

De clicker is een apparaatje dat doormiddel van een metalen stripje een geluid maakt als je erop klikt. Dit is op zichzelf een niets betekenend geluid voor je hond (of ander dier). Op het moment dat je het gaat koppelen aan een bijvoorbeeld voertje, leg je een associatie bij de hond dat als hij het geluid van de clicker hoort hij een voertje verdiend heeft en krijgt. Je gaat dus de clicker gebruiken om je hond te laten weten dat er een voertje aan komt die hij verdiend heeft. Je kunt dus de timing van het brokje beetje uitstellen, zolang de click maar op tijd gebeurd. Het verschaft ook duidelijkheid voor je hond als je met de clicker werkt.

 

Waarom is een brokje alleen niet genoeg?

Wat maakt nu het verschil om de clicker toe te voegen aan jouw training ten opzichte van het gewenste gedrag alleen een snoepje voor geven. Dit is het handigste uit te leggen aan de hand van een simpel voorbeeld.

Honden als ze een beloning krijgen koppelen dat aan het gedrag dat ze er net daarvoor hebben uitgevoerd, dus als jij zegt “zit” en de hond gaat zitten en vervolgens krijgt hij een brokje dan weet hij dat hij dat brokje heeft kreeg voor te gaan zitten, dit is immers het laatst vertoonde gedrag.
Stel jouw hond is 50 meter verderop, je roept je hond en hij komt naar jou toe, maar in de tussentijd blaft hij nog op een andere hond en snuffelt nog even aan een paaltje en arriveert dan bij jou en je
geeft hem zijn brokje……. waar heb je hem nu voor beloond in de ogen van de hond????
Op die vraag zullen we niet zo snel het antwoord vinden.

In die zelfde situatie op het moment dat jij hem “hier” roept en jouw hond draait zich om en loopt richting jou en je clickt op dat moment, dan weet de hond dat hij voor het naar jou toelopen een brokje verdient heeft.

Op het moment van het clicken zeg je als het ware tegen je hond “dat wat je nu doet, daar krijg je een brokje voor”

Clicker training next level

Indien jouw hond clicker getraind is en de basis goed begrijpt, kunt je andere leerprocessen bij de hond gaan gebruiken om hem te trainen en dingen aan te leren. Een veel gebruikte vorm bij trainers is het leerproces shaping. Daarbij ga je als trainer de hond zelf laten nadenken welk gedrag goed zou kunnen zijn en op het moment dat hij het juiste gedrag laat zien, dan hoort hij de click en weet hij dat dit de bedoeling was. De timing  en zorgvuldige opbouw die hier bij hoort maakt dat die methode voor niet veel mensen is weg gelegd, ook bepaalde honden die graag snel veel verschillende gedragingen laten zien, maken het lastig deze methode te gebruiken voor de gemiddelde hondenbezitter. 

Deze methode wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld hulphonden op te leiden.